Laatste nieuws

9-09-2015

Nieuwe stimuleringsregeling voor verduurzaming sportaccommodaties

Lees meer

1-05-2015

Nederland nalatig met energiebesparing gebouwen

Lees meer

19-02-2015

Zo werkt de CO2-Prestatieladder

Lees meer

8-09-2014

Energielabel voor nieuwe utiliteitsgebouwen

Lees meer

31-07-2014

Trend: doe-het-zelven met energie

Lees meer

Weersverwachting
Den Haag
Partners

Groenere woningen dankzij nieuw fonds

AMSTERDAM - Ongeveer 921.000 woningen kunnen energiezuiniger gemaakt worden door een speciaal fonds.

Dat zeggen de bedrijven en organisaties die initiatiefnemer zijn van het Nationaal Fonds Energiebesparing (NFEB) naar aanleiding van een haalbaarheidstudie.
Voor veel woningeigenaren is het energiezuiniger maken van hun huis door het invoeren van energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie nu nog vaak een te hoge investering. Ook de complexiteit van de financieringsaanvraag is een drempel. Het beoogde fonds moet deze obstakels wegnemen.
Het belangrijkste kernmerk van het NFEB is het revolverend karakter: het wordt zo opgezet dat het geld dat de woningeigenaar leent uit het fonds, door middel van aflossingen weer terugvloeit in het fonds.
Efficiƫnt
Hierdoor is het geld weer beschikbaar voor nieuwe investeringen en wordt beschikbaar budget dus zeer efficiƫnt ingezet voor energiebesparing. De leningen zullen via de - door energiebesparing lagere - energierekening worden terugbetaald.
De initiatiefnemers, waaronder de ING, Rabobank en Nuon, verwachten bovendien dat het fonds ongeveer 15.000 manjaren aan hoogwaardige werkgelegenheid in de bouw-, installatie- en technologiesector zal opleveren.
Financiering
De financiering die hiermee gemoeid is, varieert van 1,2 tot 2,7 miljard euro. Banken en institutionele beleggers zullen naar verwachting een voorname rol spelen in het verschaffen van kapitaal.
Voor de overheid is een specifieke rol weggelegd. Overheidsparticipatie is noodzakelijk om aanvaardbare rentepercentages te verkrijgen. Laagdrempelige, commercieel aantrekkelijke toegang tot financiering en een betrouwbare financieringsconstructie zijn volgens de studie voorwaarden voor het welslagen van het fonds.
Green Deal
De studie, die is aangeboden aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst, is de uitkomst van een 'Green Deal' tussen de Rijksoverheid en het NFEB.
Het Nationaal Fonds Energiebesparing (NFEB) is een marktinitiatief van ABN AMRO, ING, Rabobank, Delta, Eneco, Essent, Nuon, FME-CWM, Spaar het Klimaat, UNETO-VNI en DuraVermeer.


Door: nuzakelijk.nl