Laatste nieuws

9-09-2015

Nieuwe stimuleringsregeling voor verduurzaming sportaccommodaties

Lees meer

1-05-2015

Nederland nalatig met energiebesparing gebouwen

Lees meer

19-02-2015

Zo werkt de CO2-Prestatieladder

Lees meer

8-09-2014

Energielabel voor nieuwe utiliteitsgebouwen

Lees meer

31-07-2014

Trend: doe-het-zelven met energie

Lees meer

Weersverwachting
Den Haag
Partners

Collectief zonnepark op Nijmeegse sporthal

Collectief zonnepark op Nijmeegse sporthal

NIJMEGEN – Op het dak van een Nijmeegse sporthal is vrijdag het tweede collectieve zonnepark van Nederland geopend. Paneeleigenaren betalen geen energiebelasting over de geleverde energie.


De 217 panelen op het dak van de Jan Massinkhal zijn gekocht door particulieren, via het bedrijf Zonnepark Nederland.

Wie een zonnepaneel op zijn eigen dak heeft liggen, betaalt over de geleverde energie geen belasting. Maar voor mensen zonder eigen dak is de aanschaf van een zonnepaneel lastiger. Als je dat paneel op het dak van de buurman zou leggen, betaal je namelijk normaal gesproken wel energiebelasting over de elektriciteit die door het paneel geleverd wordt.

Bij het project in Nijmegen is nu sprake van een proef waarbij geen energiebelasting hoeft te worden betaald, ondanks dat de panelen niet op het eigen dak liggen. De opgewekte energie wordt verrekend met de energierekening thuis alsof de panelen op het eigen dak liggen. Collectief salderen heet dit.
Wet
Deze methode is echter nog niet wettelijk geregeld. De gemeente Nijmegen is daarom in gesprek met het Rijk over een aparte pilotstatus voor dit project. Mocht Nijmegen nul op het rekest krijgen, dan staat de gemeente voor een periode van twee jaar garant voor de gederfde inkomsten voor de deelnemers.

Naast de 217 panelen van particulieren, liggen op de sporthal nog eens 150 panelen die de gemeente zelf wil gebruiken voor de elektriciteitsbehoefte van het gebouw.
Het project op de Jan Massinkhal is het tweede zonnepark in Nederland waarbij collectief salderen wordt toegepast. In september ging het eerste project van start, ook van Zonnepark Nederland, op het dak van het Nijmeegse gemeentegebouw De Ster.

Door: NUzakelijk/Tijdo van der Zee