Laatste nieuws

9-09-2015

Nieuwe stimuleringsregeling voor verduurzaming sportaccommodaties

Lees meer

1-05-2015

Nederland nalatig met energiebesparing gebouwen

Lees meer

19-02-2015

Zo werkt de CO2-Prestatieladder

Lees meer

8-09-2014

Energielabel voor nieuwe utiliteitsgebouwen

Lees meer

31-07-2014

Trend: doe-het-zelven met energie

Lees meer

Weersverwachting
Den Haag
Partners

Het schrappen van een verplicht energielabel leidt tot een miljoenenboete voor Nederland

Regeringspartij VVD stemde dinsdag tegen een verplicht energielabel vanaf 1 januari, tot teleurstelling van minister Stef Blok.

Die wees er in een kamerdebat vorig week op het risico van EU-sancties, die volgens hem kunnen oplopen tot 260.000 euro per dag, oftwel 90 miljoen euro per jaar.

“Die verantwoordelijkheid wil ik als minister niet op mij nemen, want het gaat om belastinggeld”, zei hij daarbij. Blok wil nu “gaan praten” met de Europese Commissie over de situatie die nu is ontstaan.

Een verplicht energielabel vloeit voort uit een Europese richtlijn. “Een lidstaat heeft geen vrijheid om zich wel of niet aan een richtlijn te houden”, aldus Blok tijdens het debat vorige week. “Een lidstaat moet een richtlijn uitvoeren.”
De VVD vindt echter dat Brussel zich niet met de Nederlandse huizenmarkt moet bemoeien, vooral niet in een tijd dat er al zo weinig huizen worden verkocht.

De installateursbranche is ontstemd over de streep door het energielabel en de boete die daar mogelijk het gevolg van is. “Van dat geld kunnen op jaarbasis duizenden woningen energiezuinig worden gemaakt en krijgt de groene economie een enorme impuls”, zegt een woordvoerder van branchevereniging UNETO-VNI.

Lees hier het hele artikel.